PARTICIPAREA LA SIMPOZIONUL NAȚIONAL INTERDISCIPLINAR „CREDINȚĂ, ADEVĂR, CREAȚIE ÎN ÎNCHISORILE COMUNISTE”

Pe 12 mai 2018, la Liceul Tehnologic „Dimitrie Gusti” București a avut loc Simpozionul Național Interdisciplinar „Credință, adevăr, creație în închisorile comuniste”. Doi elevi ai Colegiului Tehnologic „Grigore Cerchez” au participat la acest simpozion, care le-a facilitat cunoașterea trecutului, atât prin intermediul literaturii de detenție pe care au abordat-o pentru realizarea lucrărilor prezentate, dar mai ales prin alocuțiunile invitaților și cele două interesante expoziții realizate de organizatori.

Dacă v-am incitat curiozitatea, trebuie să mărturisim și faptul că tot ce am auzit și am văzut la acest simpozion poate fi încadrat în categoria … povești cutremurătoare. Ceea ce am citit despre închisorile comuniste, despre rezistența anticomunistă, despre tortură… pălește în fața celor prezentate de cei care le-au trăit. Poveștile auzite au impresionat profund asistența. Suferința, tortura, disperarea au fost zugrăvite pe rând de invitații prezenți la acest simpozion.

Colegiul Tehnologic „Grigore Cerchez” a fost reprezentat la acest simpozion de elevii Tamaș Alex-Andrei din clasa a IX-a A și Dascălu Ioan-Andrei din clasa a X-a D, doamna Tamaș Simona – un părinte entuziast ce apreciază participarea elevilor școlii noastre la activități extracurriculare, doamnele profesoare Stan Valentina și Nedelea Nicoleta, care au coordonat lucrările celor doi elevi.

Simpozionul a început cu vizitarea expozițiilor „Suferință și sfințenie în închisoare”, realizată în parteneriat cu Fundația „Prietenie fără frontiere” și „Rezistența”, în parteneriat cu Fundația „Ion Gavrilă Ogoranu”.

Au urmat alocuțiunile invitaților la simpozion: Nina Moica, Galina Răduleanu, Marcel Petrișor, Ion Radu, Emil Mihăilescu etc.

Ultima parte a fost rezervată susținerii lucrărilor, pe următoarele secțiuni: Literatură, Istorie-Științe sociale, Religie, Familia mea în comunism.

Tamaș Alex-Andrei a prezentat lucrarea „Fenomenul Pitești – experimentul macabru din închisoarea comunistă”.

Dascălu Ioan-Andrei a prezentat lucrarea „Constantin C. Giurescu și conferințele sale din închisoare”.

Deși cei doi elevi sunt doar în clasa a IX-a, respectiv a X-a, precum și la prima participare la o astfel de activitate, s-au comportat admirabil. Fără emoții, cu o prezentare a lucrărilor clară și coerentă, cu o seriozitate evidentă și cu multă atenție în timpul alocuțiunilor invitaților, merită cu siguranță lăudați. Bravo lor!