POVESTEA FIRMELOR DE EXERCIȚIU

Ați tot văzut fotografii și ați citit despre firmele de exercițiu Restaurant Raisse S.R.L. și Cofetăria Kaira S.R.L., cu care doamna profesoară Daniela Petre a participat la concursuri și a câștigat multe premii.

Pentru cei care nu au înțeles ce înseamnă o firmă de exercițiu, dar mai ales pentru elevii claselor a IX-a, trebuie să menționăm faptul că este vorba de o simulare a unei firme reale, în care se efectuează operații economice și comerciale. Cu alte cuvinte, își desfășoară activitatea ca o firmă reală, dar cu bani și mărfuri virtuale, iar deciziile luate în cadrul activității oferă situații de învățare.

Scopul unei firme de exercițiu este ca elevii să dobândească o serie de competențe ce ar trebui să le permită realizarea unor astfel de activități în lumea reală. În cadrul acestor acțiuni se creează interconexiunile cele mai apropiate de realitate care se stabilesc între oameni în cursul desfășurării diferitelor tipuri de activități specifice procesului de producție dintr-o companie. Totodată, se definitivează și se dezvoltă competențele fundamentale necesare pentru a lucra într-o companie. Se aplică în practică cunoștințele teoretice din diverse domenii (contabilitate, drept, informatică, științe sociale), dar se dezvoltă și abilitățile antreprenoriale, deprinderile de lucru în echipă, capacitatea de conducere, luarea de decizii și asumarea răspunderii, gândirea creativă.

Elevii care au participat la acest tip de activități ar trebui să fie foarte mulțumiți că doamna profesoară Daniela Petre încearcă să îi direcționeze spre dezvoltarea competențelor necesare pentru profesia pe care și-au ales-o. Faptul că au câștigat diplomele pe care le vom prezenta mai jos este o dovadă a importanței acordate pregătirii lor pentru aplicarea cunoștințelor teoretice în cadrul acestor firme de exercițiu.

PREMIUL I pentru Cofetăria Kaira la competiția „Elevii de astăzi, profesioniștii de mâine”, ediția a V-a, secțiunea Cel mai bun negociator, desfășurată la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”.

PREMIUL SPECIAL pentru cea mai bună prăjitură obținut de Cofetăria Kaira la Târgul Național al Firmelor de Exercițiu, ediția a IX-a, desfășurat la Ploiești, în aprilie 2018.

PREMIUL SPECIAL pentru cel mai gustos chec obținut de Restaurantul Raisse la Târgul Național al Firmelor de Exercițiu, ediția a IX-a, desfășurat la Ploiești, în aprilie 2018.

PREMIUL III pentru Cea mai reprezentativă mascotă obținut de Cofetăria Kaira la Târgul Firmelor de Exercițiu organizat de Colegiul Economic „Costin C. Kirițescu”, ediția a XV-a.

PREMIUL I pentru secțiunea Cea mai bună prezentare PPT obținut de Restaurantul Raisse la Târgul Regional al Firmelor de Exercițiu „Bussines Charm”, ediția a II-a, desfășurat în mai 2018.

PREMIUL II pentru secțiunea Cea mai bună prezentare PPT obținut de Cofetăria Kaira la Târgul Regional al Firmelor de Exercițiu „Bussines Charm”, ediția a II-a, desfășurat în mai 2018.

Credeți că sunt ușor de obținut aceste diplome?

Păi… să vedem cum este un concurs cu firma de exercițiu….

1.Primul pas… pare cel mai ușor. Înscrierea la concurs. De asta se ocupă profesorul coordonator. În acest caz, doamna profesoară Daniela Petre.

2.Deplasarea spre locul de desfășurare. Poate însemna o ora de plecare 6.30-7.00 de la școală… La ce oră ar fi trezirea și plecarea de acasă ? Și totuși …. la asemenea oră matinală… reușesc să zâmbească protagoniștii noștri.

3.După ce ajung deja obosiți

primesc un stand gol

4.Începe curățarea lui

apoi amenajarea

5.Când este gata, se simte mândria… că ai terminat cu bine treaba

iar numele școlii tale este vizibil în acest spațiu de concurs

6.Te uiți și pe la vecinii de stand, ca să îți cunoști adversarii

7.Apoi începe „nebunia”… oferte, tranzacții

jurizare…

8.După o zi plină de responsabilitate…

obosiți, dar… mulțumiți de premiile obținute… se îndreaptă spre casă

Ce ziceți? A fost ușoară obținerea diplomelor?

Aceasta este munca în firma de exercițiu… și, după cum s-a văzut, obținerea unor diplome nu este întotdeauna simplă. Să îi întrebați pe colegii din povestea noastră: ce simt după terminarea fiecărui concurs și cum îi pregătesc aceste activități pentru viață?

Nota redacției:

Protagoniștii povestirii noastre sunt și membri ai cercului „Valahia”, deci au și alte preocupări în afara firmei de exercițiu, chiar dacă sunt obosiți de la atâtea concursuri…

Am aflat că în afara acestor două firme de exercițiu, doamna profesoară Daniela Petre a mai înființat încă două în acest an școlar. Este vorba de un alt restaurant și de o cafenea, la care lucrează cu spor, după cum ne-au șoptit sursele noastre, elevii clasei a XI-a D. Suntem convinși că vom avea multe alte diplome de prezentat și o vom face cu mare mândrie, pentru că ele vor fi obținute tot de colegii noștri din cercul „Valahia”.

Le urăm succes tuturor participanților la aceste interesante activități și așteptăm premiile!