Proiectul nostru a fost gândit încă de la începutul anului școlar trecut, dar pus în practică la 1 februarie 2017, atunci când 3 profesori și 11 elevi porneam pe drumul realizării unui cerc de istorie-geografie, în cadrul căruia doream să desfășurăm activităţi de aprofundare şi de dezvoltare a competenţelor şi abilităţilor teoretice şi practice din domeniile istorie, geografie, discipline socio-umane, turism, gastronomie, dar urmăream și dezvoltarea creativității, imaginației și a setei de cunoaștere. După multe zile de gândire, cercul nostru avea să primească și un nume cu rezonanță istorico-geografică: „Valahia”. Eram atât de puțini la ședința de constituire, încât începusem să fim puțin sceptici în privința eficienței și succesului nostru.Am reușit, în lunile care au urmat, să încheiem câteva parteneriate și să participăm la concursuri ce ne-au adus diplomele prezentate pe site:
La Concursul multidisciplinar „Alexandru Tudor Miu” organizat de Liceul Tehnologic Energetic Câmpina (29.03.2017) au participat elevii Petruş Ionela-Jesica din clasa a XI-a A cu lucrarea „Resursele naturale şi dezvoltarea durabilă” şi Hârleşteanu Răzvan din clasa a XI-a A cu lucrarea „Dimensiunea istorică a globalizării”, ambele fiind coordonate de prof. Nedelea Nicoleta-Doina.
La Concursul Municipal „Primăvară dulce Europeană” de la C.T.I.A. „Dumitru Moţoc” București (29.03.2017) au participat elevii din clasa a IX-a D: Stan Petrişor – a obținut premiul II şi Sîrbu Nicoleta – a obținut menţiune la secţiunea Expoziţie de produse dulci, fiind coordonaţi de prof. Petre Daniela; Apostol Daniel şi El Yazami Ştefania, coordonaţi de prof. Petre Daniela au participat la secţiunea Prezentări PowerPoint; Chiriţă Adrian şi Paiu Mihai, coordonaţi de prof. Nedelea Nicoleta-Doina au participat la secţiunea Prezentări PowerPoint.
La Concursul „Locuri-oameni-fapte” organizat de Liceul Energetic Târgu-Jiu (10.04.017) a participat elevul Pîrlea Cristian, din clasa a IX-a D, coordonat de prof. Nedelea Nicoleta-Doina, cu o prezentare PowerPoint despre arhitectul Grigore Cerchez, cu care a obținut mențiune.
La Simpozionul naţional interdisciplinar „Credință, adevăr, creație în închisorile comuniste” organizat de Liceul Tehnologic „Dimitrie Gusti” Bucureşti (5.05.2017) au participat elevele Mocanu Diana şi Stoicescu Camelia, din clasa a XI-a A, cu lucrarea „Experimentul comunist în România”, coordonată de prof. Stan Vasilica.
Am organizat trei concursuri la care au participat elevi din clasele a IX-a D, a X-a D, a X-a F, a XI-a A, a XI-a B, a XI-a C, a XI-a F:
Concursul de desene, colaje, postere „Eu preţuiesc apa şi pădurea!” (12.04.2017) şi o expoziţie cu lucrările realizate de elevi.
Concursul de cultură generală „Cultură şi civilizaţie europeană” (12.05.2017) cu ocazia Zilei Porţilor Deschise, la care au concurat echipele claselor a XI-a A (locul III), a XI-a B (locul I), a XI-a C (locul II) şi a XI-a F (menţiune).
Concursul de postere „Evenimente care au schimbat lumea în ultimul mileniu” (7.06.2017).
Pe 1 iunie 2017 a apărut primul număr al revistei cercului, numită „Timp şi spaţiu”, ISSN 2559 – 4516 / ISSN–L 2559 – 4516. Am gândit apoi momentul de realizare a unui site pe care să ne prezentăm activitățile și să ne exersăm totodată deprinderile de utilizare a competențelor digitale.
Am realizat un spațiu expozițional pe coridorul unde se află cabinetul de geografie, care este sediul cercului „Valahia” și al redacției revistei „Timp și spațiu”.
Și a început anul școlar 2017-2018, atunci când visul nostru s-a împlinit. În primul rând, cercul „Valahia” are 59 de membri. Avem un nou regulament. Am stabilit activitățile pentru acest an școlar. Avem revistă, avem și site oficial. Mai rămâne să prezentăm ocupațiile din timpul liber, să arătăm cum ne extidem cunoștințele dobândite la ore, cum învățăm să facem referate, eseuri, postere etc. Cum ne pregătim pentru viață făcând lucruri care ne plac sau care ne pasionează.
Am constatat până acum că nu este greu să faci ceva nou. Chiar dacă la început nu te pricepi prea bine. Trebuie doar să vrei. Ce urmează vine ca o recompensă a muncii depuse.